Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Află mai multe despre POLITICA DE UTILIZARE COOKIE-URI

CR SSD MP700 1TB M.2 NVMe PCIe 4 CSSD-F1000GBMP70R2CR SSD MP700 1TB M.2 NVMe PCIe 4 CSSD-F1000GBMP70R2
  • Nou
Categorii
Blog - Ultimele articole

Lumea windows-ului este mai putin sigura

Lumea windows-ului este mai putin sigura

În legătură cu serviciile IT și mai ales zona de online-banking, suntem convinși că de nenumărate ori v-ați întrebat care este cel mai sigur dispozitiv de pe care să vă accesați contul bancar? Ca să nu cădeți victimă celor care fură datele personale, este mai sigur să faceți o plată online de pe desktop, de pe tabletă sau prin intermediul unui smartphone?

Importanța dispozitivului și a sistemului de operare sunt chestiuni care frământă întreg mediul online. Te poți proteja împotriva infracționalității online? Fără a avea pretenția de adevăr absolut, în rândurile de mai jos vom etala principiul uneia dintre soluții.

Servicii IT si instalare sisteme de operare

Linux bootabil de pe CD sau USB...

Una din recomadările polițiștilor, ne referim la aceia implicați în lupta cu infracționalitatea cibernetică, este să nu aveți contacte cu site-uri unde vă puteți pierde datele personale atunci când vă aflați pe sisteme de operare Windows. Bruce van der Graaf, inspector de poliție din cadrul compartimentului anti-fraudă South Wales din Australia, făcea chiar recomandarea expresă să se folosească Linux, indicând Puppy sau Ubuntu și mai ales un linux bootabil de pe USB sau CD.

Recomadarea specială pentru Puppy Linux este, probabil, făcută datorită faptului că acest sistem de operare este de sorginte australiană. Puppy Linux este creat de Barry Kauler și reprezintă una dintre cele mai mici, simple și mai eficiente distribuții de Linux. Poate că fiind utilizatori de Windows vă întrebați de ce să folosiți Linux, de ce să vă complicați când puteți foarte bine folosi un anti-virus sau un scut web puternic?

Răspunsul la dilema de mai sus vine din însăși principiul de funcționare al sistemului de operare instalat pe USB. Puppy Linux nu va fi instalat pe hard-disk ci se va încărca în memoria RAM a computerului dvs., de unde va dispărea complet după utilizare. Astfel, manifestarea unor eventuale programe de tip „mallware” sau „troieni” va fi exclusă. Se subînțelege folosirea doar a aplicațiilor care vin cocomitent cu Puppy, care acoperă cele mai uzuale arii de interes.

Android și iOS sunt mai sigure decât Windows

O altă opinie larg împărtășită de toți cei preocupați de asecuritatea cibernetică este aceea că Windows-ul pălește în comparație cu siguranța oferită de accesul la un cont bancar, de exemplu, prin intermediul unui smartphone. Tocmai datoriă faptului că telefoanele inteligente folosesc majoritar altceva decât windows. Nu mai vorbim depre realitatea că telefoanele echipate cu Android au câștigat și lupta cu „restul lumii de smartphone-uri”!

Un articol din „The Telegraph” scris de Richard Evans, editorialist specializat în finanțe și lumea mediului online, face și el aceeași recomandare: folosiți Linux pentru tranzacții bancare, de pe un smartphone sau o distribuție bootabilă de pe PC. Din aceeleași considerente de siguranță.

Dacă veți mai face „săpături” online, veți mai găsi suficiente materiale și încă foarte bine documentate, având sursa de proveniență la furnizorii de servicii IT, care recomandă tot Linux. Iar dacă vă sperie acest lucru, gândiți-vă că telefonul dvs cu sistem Android este tot un Linux și orice angoasă o să dispară. Căci deja folosiți Linux!

    Lasa un comentariu